Leonie over: Barteren

04-10-2018

 

Barteren. Een begrip dat door ons, rvg’ers, misschien wel honderd keer per dag wordt genoemd. Onlangs sprak ik een blogger en gaf aan dat wij ons richten op bartersamenwerkingen. Een vragend gezicht keek me aan. Hmm, misschien toch niet voor iedereen een bekende vakterm.

Wanneer je google er op naslaat (of eigenlijk nadrukt) zie je al snel dat de term “ruilhandel” wordt gebruikt, niet te verwarren met gratis. En hoewel dit ruilen de basis vormt, mogen andere voordelen zeker niet vergeten worden.

 

De winacties die we voor merken en media bemiddelen in (online) magazines, worden ingevuld op basis van bartering. De ene partij kan producten leveren voor winnaars, de andere partij kan exposure leveren voor dat product.

Een ander positief effect van barteren is dat het direct selecteert of beide partijen echt enthousiast zijn over elkaar. In geval van een samenwerking met een magazine geven zij door het inzetten van het merk bij een winactie, indirect hun 'goedkeuring' aan het product. Dat wil je uiteraard alleen als je er als mediamerk ook enthousiast over bent. En juist door die goedkeuring heeft het deelnemen aan een winactie een ander effect dan adverteren.

Ook wanneer we bemiddelen tussen merk & blogger gaat dit op basis van bartering. Want echt enthousiasme? Dat lees je juist tussen de regels van een blog door.

De keerzijde is dat je het als merk niet altijd voor het zeggen hebt. Wanneer de gewenste titel of blogger de match niet ziet, dan houdt het echt op. Maar in dat geval kennen wij nog wel een bureau die je kan helpen bij het vinden van de juiste matchWink.

Door

Leonie Veldkamp

Al meer dan 15 jaar actief in de wereld pr, branding, joint promotions en geplande exposure. Altijd gericht op het maken van de perfect match. En lukt dat niet linksom? Dan doen we het toch rechtsom.

 

Leonie over: Barteren