Deelnemen als merk aan win-acties? Daarom!

Voor wie rvg media & impact al kent weet dat wij specialist zijn op het gebied van barterdeals (winacties zoals bel- mail- en puzzel & win) in diverse media. Exposure in titels als Libelle, Kek Mama, Hallo Jumbo en Margriet, zonder hier advertentiekosten voor te betalen. Een wereld waarvan wij alle ins&outs kennen en termen als bartereren, oplage & bereik, 1/1 pagina’s en pdf’s accorderen dagelijkse kost zijn.  

Deelname aan een winactie in het kort 

Wanneer je als merk deelneemt aan een winactie in een week- of maandblad, stel je producten beschikbaar in ruil voor exposure in het magazine. Op de pagina met informatie voor de deelnemer (puzzel, prijsvraag, bel&win) staat uiteraard ook welke prijs de lezer kan winnen. Dit compleet met een afbeelding, producttekst en vermelding van jullie gewenste URL. 

 

Maar als het participeren aan lezersacties nog geen vast onderdeel is van jullie marketingmix, wil je vast weten; waarom zou ik deelnemen aan een lezersactie? Ik zet een aantal redenen voor je op een rij:

Je krijgt door jouw product of dienst te laten zien in een winactie, de redactionele goedkeuring van het magazine.

Niet voor niets staat deze reden op nr 1. Dit effect kan namelijk enkel behaald worden door ofwel redactionele free publicity (bijv met behulp van een pr bureau) of door deelname aan een geplande winactie. Bij elke vorm betaalde exposure in een titel zal het magazine dit erbij moeten vermelden. Bij deelname aan een winactie bepaald de redactie van het magazine of het item erin ‘mag’ en valt daarom buiten een betaalde samenwerking.

Het deelnemen aan winacties is een zeer budgetvriendelijke manier om exposure te verkrijgen.

In plaats van het betalen van advertentiegelden, of het aangaan van een samenwerking met een pr bureau, stel je een aantal producten beschikbaar die de winnaars van de winactie kunnen winnen. Je rekent hierbij met de consumentenwaarde.  De barterwaarde is slechts een deel van het reguliere advertentietarief van het magazine en daarmee een kostentechnische voordelige optie.

De lezer heeft aandacht voor de pagina.

Anders van bij een advertentie is er bij een winactie een ‘call to action’ voor de lezers. Dit ofwel door puzzel die opgelost moet worden,of omdat men dmv het bellen van een speciaal telefoonnummer kans kan maken op de prijs. Dat bij verschillende magazines de opbrengst van deze bellijn aan een goed doel geschonken wordt, is uiteraard een plus.

Wie niet wint, is jullie potentiële klant. Wie wel wint, kent jullie potentiële klanten. 

Mensen die deel hebben genomen aan de winactie, maar de prijs niet hebben gewonnen, hebben waarschijnlijk wel bedacht wanneer ze dat weekendje weg zouden willen plannen, waar die stoel zou komen te staan, of welke heerlijke gerechten ze dan in de airfryer zouden kunnen maken. Niet gewonnen? 3 x raden wat er bij de volgende verjaardag op het verlanglijstje staat…

En degene die wel heeft gewonnen? Die zal hierover uiteraard vertellen aan een familielid, vriend of buurvrouw. En iets dat je gratis hebt gekregen is uiteraard altijd net iets leuker!

De exposure door een deelname aan de lezersactie heeft hetzelfde effect als redactionele free publicity, maar dan gepland. 

Uiteraard kan je ervoor kiezen om redactie middels een persbericht of ludieke actie te verleiden tot een gratis publicatie over jouw merk. Dit vergt meestal veel creativiteit en niet alle producten en diensten zijn daarvoor geschikt. Daarnaast weet je pas achteraf, of op moment van publicatie, dat jullie merk ergens genoemd wordt. Bij onze lezersacties plannen we juist vooruit. Je krijgt vooraf de pdf ter akkoord zodat je deze kunt checken of feitelijke onjuistheden en daarnaast kan je jouw achterban (dealers, retailers, consumenten, fans) vooraf al laten weten dat je te zien bent in Libelle, Margriet, Kek Mama of bijvoorbeeld Hallo Jumbo.

Enthousiast en benieuwd of jullie product geschikt is om deel te nemen? We kijken graag wat er mogelijk is.

 

Door: Leonie

 

Lees meer

Bekijk meer nieuws arrow-right-icon