Free publicity door een winactie: wat is het resultaat?

We worden minimaal één keer per week gevraagd naar de resultaten van een deelname aan een puzzel en win (of bel en win) in een van onze titels. Logisch, want je wilt natuurlijk weten wat de actie je heeft opgeleverd. Tijd dus om de meetbaarheid hiervan op een rij te zetten. 

We kunnen de resultaten op een aantal gebieden meten, wat vaak tot aangename verrassingen leidt. Want zo’n winactie in een print magazine, hoe meet je dat?

Respons in aantal deelnemers

Om kans te maken op de te winnen prijs in het magazine moet de lezer bellen naar een telefoonnummer, een email te sturen of een antwoord op een specifieke website geven. Dit levert allemaal data op waarmee we kunnen meten of een prijs in de smaak valt bij de lezersdoelgroep.

Vaak is men verrast dat meedoen aan puzzel&win acties nog steeds erg populair is. Bij een actie in Hallo Jumbo of Leef! doen met gemak meer dan 5000 lezers per actie mee. Maar ook in een magazine als Libelle, waarbij er iedere editie meerdere prijzen te winnen zijn, gaat het deelnemersaantal per actie met regelmaat over de 2000 heen. 

Het hoogst aantal deelnemers binnen ons portfolio bereiken we met een puzzel&win in de titels van Bindinc. Wekelijks dingen er toch zo’n 7K aan puzzelaars mee om een van de mooie prijzen te winnen.

Volle aandacht van lezers voor jouw merk

Het aantal deelnemers staat niet gelijk aan het totale bereik dat je als merk realiseert met een winactie. Naast deelnemers bereik je ook de rest van de lezers die jouw product zien in een magazine, maar niet deelnemen. Er zijn genoeg lezers die ook langere tijd met jouw merk in aanraking komen doordat ze de puzzels wel maken, maar niet deelnemen om kans te maken op de prijs. Deze groep lezers is 15 tot 30 minuten met aandacht bezig met de pagina waarop jouw product staat. Deze (onmeetbare) aantallen komen dus bovenop de directe respons cijfers die we wel kunnen meten.

winactie-deelnemers-rvg

Een bereik van 1 miljoen

Tot slot is er nog de groep lezers die geen puzzelaar is, maar wel kennis maakt met jouw product tijdens het lezen van het magazine. Deze exposure is te vergelijken met de zichtbaarheid in een shopping rubriek of advertorial. Het bereik is hierbij enorm. Denk aan een magazine in oplages van meer dan een miljoen, of Libelle, wat nog altijd hét grootste vrouwenmagazine in Nederland is.

Gegarandeerde exposure van jouw merk

Kortom, de impact van deelname aan een lezersactie is in verschillende fases te verdelen en te meten. Gegarandeerd veel exposure door de vaste lezers en daarnaast inzicht in de populariteit van jouw product binnen de doelgroep!

Ook impact creëren met een lezersactie?

Bekijk alle mogelijkheden arrow-right-icon

Lees meer

Bekijk meer nieuws arrow-right-icon