Hoe krijg ik free publicity voor mijn merk?

Veel merken zijn niet voor niets dol op het krijgen van free publicity. Enerzijds omdat dit (meestal) een stuk voordeliger is dan een geadverteerde campagne, anderzijds omdat het waardevolle publiciteit oplevert. Niet voor niets wordt free publicity nu vaak earned media genoemd. Aangezien je voor free publicity niet betaald en daarmee kunt afdwingen, hoe kan je deze dan toch krijgen?

Media of consument

In de tijd voor alle social media waren er grofweg 2 routes. Ofwel je stelde een persbericht op en stuurde deze naar alle relevante redacties, in de hoop dat deze werden gepubliceerd. Ofwel je kon een ludieke actie opzetten waarvan je hoopte dat het werd opgepikt door de media en dat de consument hier met elkaar over ging praten.

Door de komst van alle social media is er uiteraard veel veranderd. Maar in principe geldt nog steeds dat je bij het verkrijgen van free publicity de focus kunt leggen op media of op de consument. Met als doel dat wanneer de consument ervan in de ban raakt, dit opgepikt wordt door de media.

Free publicity in media

Onze specialiteit ligt in het verkrijgen van free publicity in media. Dit kan zowel in offline als online media, en met magazines of influencers. En voor het beste resultaat adviseren we altijd een combinatie hiervan.

Free publicity in offline media

Wanneer je zoekt naar exposure in magazines of kranten dan kan je kiezen voor de volgende routes:

  • Stuur een persbericht naar relevante titels

  • Bezoek uitgeverijen en maak journalisten enthousiast over jouw product of dienst

  • Organiseer een persevent

  • Plan een winactie (dit heeft als grote voordeel dat je zeker weet dat jouw artikel in een het magazine verschijnt. Lees hiervoor ons blog: wat is een barterdeal?)

  • Zorg dat jouw product goed zichtbaar is in de perskamer van relevante vakbeurzen

Free publicity door influencer marketing

Wanneer je (ook) jouw product dmv blogs of influencers onder de aandacht wilt brengen bij jouw doelgroep, zonder dat dit een gesponsorde samenwerking is, dan kan je ook hierbij proberen free publicity te vergaren. In de meeste gevallen zal het hierbij gaan om een barterdeal (zie ook onze blog, Wat is een barterdeal). Zeker wanneer je een specifiek product wilt promoten. De blogger zal immers toch uit eigen ervaring over het gebruik van het product willen schrijven, vloggen of posten.

Soms het beter is om hierbij de bloggers ongevraagd jouw product toe te sturen (in de hoop dat ze er iets mee doen), maar vaak adviseren we om hierbij een vastgestelde samenwerking aan te gaan.

Een andere optie is het organiseren van, of deelnemen aan, een event voor influencers (zo organiseerden wij in mei een online persevent). Op die manier kan je bloggers en influencers kennis laten maken met jouw product of dienst, zonder dat ze deze direct in handen hebben. Op een dergelijk event wordt meestal al direct content gemaakt, een mooie vorm van free publicity.

Advies free publicity

Al met al leden er meerdere wegen naar Rome. Wat voor jullie de beste route is, zal afhankelijk zijn van het product en jullie verwachtingen. Laat je daarin altijd adviseren door een bureau die de pers, redacties en influencers voor jouw doelgroep goed kent.

 

 

Bekijk onze diensten

arrow-right-icon

Lees meer

Bekijk meer nieuws arrow-right-icon