Is Free Publicity wel ‘free’?

Als je de term Free Publicity letterlijk neem dan zou je zeggen dat het gaat om gratis publiciteit. Of deze vorm van exposure of publiciteit ook echt ‘free’ is, hangt er eigenlijk vooral vanaf hoe je er zelf naar kijkt. Want het kán gratis zijn, maar meestal is er toch wel eerst een (kleine) investering nodig. Zoals in onderstaande situaties.

Free Publicity middels barterdeals

Een van de meest resultaatgerichte vormen van Free Publicity vergaren, is deelnemen aan een winactie op basis van een barter. Hierbij betaal je het magazine (of de influencer) niet voor de samenwerking en niet voor de exposure in het magazine. Wel stel je producten beschikbaar in ruil voor deze samenwerking. Waar de een deze producten uit een voorraad haalt die anders weinig op zou leveren, kan het andere merk aan een retailer of consument nee moeten verkopen, omdat mede door deelname aan de winactie de voorraad op is. Kortom, deze vorm van free publicity kan op basis van gesloten beurzen, maar kost het bedrijf wel producten.

(Meer weten over barterdeals? Check de blog: Wat is een barterdeal?)

Free Publicity door een bureau 

Free Publicity vergaren voor een merk of specifiek product vergt veel kennis over het medialandschap die vol is met journalisten, trendwatchers, bn’ers, bloggers, vloggers en influencers. En aangezien dit landschap elke periode sterk veranderd, is het raadzaam om bij het plannen van de Free Publicity campagne een pr-bureau in de arm te nemen. Zij kunnen zorgen dat je publiciteit krijgt voor jouw merk zonder dat je de media hiervoor hoeft te betalen. Echter moet je wel investeren in deze samenwerking met het bureau. Dus er is wel een budget nodig om het om deze manier aan te pakken, maar het resultaat is wel ‘free’.

Free Publicity middels ludieke give away

Wie kent ze niet, de Wuppies van AH, de Unoxmuts van Unox (uiteraard) of de WK-jurkjes van Bavaria. Stuk voor stuk give aways die deze merken enorm veel Free Publicity hebben opgeleverd. Maar om dit te realiseren heb je echter wel een enorm goed idee nodig (die mogelijk van een extern bureau komt) en moet je investeren in de productiekosten. Bij een succesvolle actie wegen deze investeringskosten ruim op tegen de waarde van alle publiciteit die het oplevert. Alleen is helaas niet elke ludieke actie, een geslaagde ludieke actie.

Conclusie? In de gevallen wanneer je een campagne of activiteit opzet om daarmee Free Publicity te behalen is, is Free Publicity niet geheel gratis. Er is een investering nodig om dit resultaat te bereiken. En zo nu en dan heb je het geluk wel echte gratis publiciteit te krijgen. Nu weet je wat voor een geluk je daarmee hebt.

 

Lees meer

Bekijk meer nieuws arrow-right-icon