Wat is een barterdeal?

Barteren in het algemeen

Barteren. Een begrip dat door ons, rvg’ers, misschien wel honderd keer per dag wordt genoemd, maar niet voor iedereen een bekende term blijkt te zijn. Na het lezen van dit artikel weet jij niet alleen wat barteren is, maar ook waarom het maken van een barterdeal zo interessant is.

Wanneer je google er op naslaat (of eigenlijk nadrukt) zie je al snel dat de term ‘ruilhandel’ wordt gebruikt, niet te verwarren met gratis. Bij een ruil geef je iets en ontvang je daarvoor iets terug. Wanneer iets ‘gratis’ is, ontvang je alleen. Barteren wordt in veel branches gebruikt, maar met name veel in de media.

De positieve effecten van een barterdeal

De winacties die we voor merken en media bemiddelen in (online) magazines worden ingevuld op basis van bartering. De ene partij kan producten leveren voor winnaars, de andere partij kan exposure leveren voor dat product. Anders gezegd, wanneer je 10 stofzuigers beschikbaar stelt voor prijswinnaars van magazine X, krijg je hiervoor exposure op ½ pagina in dat magazine.

(check hier in welke magazines wij een barterdeal voor je kunnen sluiten)

Uiteraard is het een enorm voordeel dat een barterdeal op basis van gesloten beurzen kan plaatsvinden. Menig marketingbudget is er blij mee. En hoewel dit ruilen de basis vormt in barterdeals, mogen andere voordelen zeker niet vergeten worden.

Een ander positief effect van barteren is namelijk dat het direct selecteert of beide partijen echt enthousiast zijn over elkaar. In geval van een samenwerking met een magazine geven zij door het inzetten van het merk bij een winactie, indirect hun “goedkeuring” aan het product. Dat wil je uiteraard alleen als je er als mediamerk ook enthousiast over bent. En juist door die goedkeuring heeft het deelnemen aan een winactie een ander effect dan adverteren.

Barterdeal met influencers 

Ook wanneer we bemiddelen tussen merk & influencer gaat dit op basis van bartering. Want echt enthousiasme? Dat lees je juist tussen de regels van een blog door.

De keerzijde is dat je het als merk niet altijd voor het zeggen hebt. Wanneer de gewenste titel of blogger de match niet ziet, dan houdt het echt op. Maar in dat geval kennen wij nog wel een bureau dat je kan helpen bij het vinden van de juiste match.

 

Lees meer

Bekijk meer nieuws arrow-right-icon